Cinemateket i Cafe biografen


Program


Tirsdag d. 19/11 – Kl. 18:00

Eksklusiv Karen Blixen aften

Med afrikansk middag og oplæg ved Nanna Frank Rasmussen inden filmen.

An African Night´s Dream: Frankrig, Tyskland  2017. Prores FIle Farve. 52 min.  Eng. undertekster Instruktør: Elisabeth Kapnist  Tilladt for børn over 15 år. Medvirkende: Karen Blixen, Judith Thurman, Meryl Streep, Malick Blowens

Den biografiske dokumentar ’Karen Blixen, An African Night’s Dream’ skildrer Karen Blixens passion for Afrika og landets natur, hendes store personlige tab og medfødte skabertrang. ”Græsset var mig, og jeg åndede med nattevinden i træerne,” sådan oplevede Karen Blixen den afrikanske natur. Filmens smukke billeder fra dyrelivet på savannen, arkivmateriale fra safarier og Mombasas gader indrammes formfuldendt af Blixens beskrivelser fra ’Den afrikanske farm’.

 

Mit Afrika: USA  1985. DCP Farve. 161 min.  Eng. dialog Instruktør: Sydney Pollack  Tilladt for børn over 15 år. Medvirkende: Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer, Machael Kichen

I ’Mit Afrika’ stråler Meryl Streep i rollen som baronesse Blixen i det romantiske drama, som er løst bygget på hendes selvbiografiske roman ’Den afrikanske farm’. Filmen foregår i den periode, hvor Blixen boede i Kenya og drev en kaffeplantage. Efter et fornuftsægteskab med skørte- og storvildtsjægeren Bror, forelsker Karen Blixen sig hovedkuls i adelsmanden og piloten Denys Finch Hatton (Robert Redford). Men Denys ønsker ikke at binde sig. Storfilmen er særlig kendt for sin imponerende fotografering, og Sydney Pollack vandt en Oscar for instruktionen, én af de i alt syv gyldne statuetter, filmen blev tildelt.

Køb billetter
Tirsdag d. 26/11 – Kl. 20:30

Mine Aftener i Paradis

Billetter
Italien, Frankrig, 1988. DCP farve. 125 min.  Da. undertekster Instruktør: Giuseppe Tornatore  Tilladt for børn over 7 år. Medvirkende: Antonella Attili, Enzo Cannavale, Isa Danieli, Salvatore Cascio

I efterkrigstidens Italien bliver den faderløse dreng Salvatore (med tilnavnet Toto) ven med den gemytlige Alfredo (Philippe Noiret), der er operatør i den lokale biograf. Fortællingen om det gryende far/søn-forhold mellem det umage par fungerer dels som en utilsløret hyldest til fascinationskraften ved film, dels som en nostalgisk rejse tilbage til opvækstens magiske tid. ’Mine aftener i Paradis’ charmede sig i sin tid til både Juryens Store Pris i Cannes og en Oscar for bedste fremmedsprogede film – og har fortsat en varm plads i hjertet hos filmelskere verden over.


Tirsdag d. 03/12 – Kl. 20:30

Moulin Rouge!

Billetter
Australien, USA 2001. DCP farve. 130 min. Engelsk dialog. Tilladt over 15 år. med Nicole Kidman, Ewan McGregor, John Leguizamo, Jim Broadbent.

Baz Luhrmanns version af den tragiske kærlighedsfortælling i 1800-tallets Paris er et filmisk festfyrværkeri. I ”syndens hule” i Paris år 1900 forelsker den unge forfatter Christian (Ewan McGregor) sig i kurtisanen Satine (Nicole Kidman). I et overvældende visuelt sanseorgie til tonerne af et fantastisk soundtrack, der eklektisk blander gammelt og nyt, får vi den tidløse fortælling om deres umulige kærlighed. En film om sandhed, skønhed og frihed, men mest af alt om kærlighed.


Tirsdag d. 10/11 – Kl. 20:30

Nærkontakt af tredje grad

Billetter
USA 1977. DCP. 137 min. Engelsk dialog. Tilladt over 15 år. med Richard Dreyfuss,  François Truffaut,  Teri Garr.

Steven Spielbergs tredje spillefilm er med sin fascination af et liv uden for Jorden og en forstadsfamilie i opløsning en slags forløber for ’E.T.’ Telefonmontøren Roy Neary (Richard Dreyfuss) spotter en ufo og bliver besat af at finde ud af, hvor den kom fra, og vil vide mere om andre, som også har set ’lyset’. ’Nærkontakt af tredje grad’ er en idealistisk sci-fi-odysse fuld af religiøs symbolisme og nyskabende visuelle effekter. Én af Spielbergs mest personlige film, som vises i en digital restaureret 4K-jubilæumsudgave.

EVENT: Introduktion af filmanmelder Caspar Vang.

Tirsdag d. 17/12 – Kl. 20:30

Eyes Wide Shut

Billetter
USA, Storbritannien 1999. DCP farve. 159 min. Engelsk dialog. Tilladt over 15 år. med Tom Cruise, Nicole Kidman, Sydney Pollack, Todd Field.

“Min bedste film,” sagde Kubrick om sit sidste værk, hvis status i filmhistorien er voksende. Dr. Bill Hartford (Tom Cruise) lever det perfekte overklasseliv med sin smukke kone Alice (Nicole Kidman). Alligevel er der noget, der skurrer. Efter en fest hos en stenrig bekendt begynder seksuelle fantasier at dukke op til overfladen hos dem begge. Kubrick tager os med på en rejse gennem ægteskabets og psykens lunefulde landskaber, mens Dr. Bill rastløst bevæger sig fra jetsettets balsale til Manhattans jazzklubber gennem et natligt New York ved juletid. Kubrick døde fire dage efter færdiggørelsen af filmen.


Fredag d. 27/12 – Kl. 20:30

The Big Lebowski

Billetter
USA 1998. DCP 4K farve. 117 min. Danske undertekster. Tilladt over 15 år. med Julianne Moore, Jeff Bridges, John Goodman, Steve Buscemi.

“Ve vant ze money, Lebowski!”. Coen-brødrene leverer (igen-igen) en vanvittig historie fuld af sære eksistenser og elskelige idiotiske indfald. Den midaldrende hippie ’The Dude’ (Jeff Bridges) tilbringer det meste af sin rigelige fritid i en bowlinghal sammen med den småpsykotiske Vietnam-veteran Walter (John Goodman) og den ikke alt for opvakte Donny (Steve Buscemi). ’The Dude’ bærer det borgerlige navn Lebowski, og det deler han tilfældigvis med en usympatisk rigmand. På grund af navnefællesskabet bliver han fejlagtigt overfaldet af et par gorillaer, der tilmed tisser på hans gulvtæppe. Opildnet af sine to bowlingkumpaner opsøger han den anden Lebowski for at få erstattet sit højtelskede tæppe. Og så har vi for alvor balladen. Bridges er fremragende som det overvintrede blomsterbarn, Julianne Moore giver sig fuldt ud som nøgenmaler-furien Maude Lebowski flankeret af Philip Seymour Hoffman, John Turturro og flere andre kendte navne i små glansroller.

EVENT: Ekstraordinært gode priser på White Russians i cafeen inden filmen!

Tirsdag d. 07/01 – Kl. 20:30

Call Me by Your Name

Billetter
USA, Italien, Frankrig, Brasilien 2017. DCP farve. 130 min. Danske undertekster. Tilladt over 15 år. med Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar.

Musikalske Elio på 17 holder sommerferie i Norditalien med sine forældre i deres billedskønne villa. Elios far, der er professor i græsk-romersk kultur, får besøg af sin 24-årige amerikanske research-assistent, Oliver. Kemien mellem de to unge mænd er øjeblikkelig, og en affære begynder at blomstre. Sommeren 1983 bliver ikke blot mindeværdig, men fører også til en seksuel og følelsesmæssig åbenbaring for Elio. Han spilles overbevisende af det unge stortalent, Timothée Chalamet, der med denne film fik sit store gennembrud. Mesteren ud i romantiske dramaer, James Ivory, står bag manuskriptet, der er baseret på en roman af André Aciman.

EVENT: Billetten inkluderer en Bellini-cocktail inden filmen.

Tirsdag d. 14/01 – Kl. 20:30

Pigerne fra Rochefort

Billetter
Frankrig 1967. DCP farve. 125 min. Danske undertekster. Tilladt over 15 år. med Catherine Deneuve, Françoise Dorléac, Jacques Perrin, Michel Piccoli, Gene Kelly.

Søstrene Delphine (Catherine Deneuve) og Solange (Françoise Dorléac) driver en musik- og danseskole tæt ved torvet i Rochefort. Livet er let, men de drømmer begge om kærligheden og storstaden Paris. Da en dansetrup dukker op forvandles byen til en heksekedel af flirteri og musik, og søstrene aner en mulighed for at få et lift væk. Samtidig ankommer en ”star américain” (en bredsmilende Gene Kelly) til byen, mens en følsom poet jagter sin drømmekvinde – og så er der for alvor sat turbo på Jacques Demys romantiske musical-klassiker. De færreste er nok klar over, at blonde Deneuve og mørkhårede Dorléac også i virkelighedens verden var søstre. Det var de – og i ’Pigerne fra Rochefort’ slår samspillet skønne gnister.


Tirsdag d. 21/01 – Kl. 20:30

E.T The Extra-terrestrial

Billetter
USA 1982. DCP farve. 120 min + 20 min intro. Engelsk dialog. Tilladt over 7 år. med Dee Wallace-Stone, Henry Thomas, Peter Coyote, Robert MacNaughton, Drew Barrymore.

Ti-årige Elliot bor med sin mor, bror og søster i en californisk forstad. Han lider under sine forældres skilsmisse og er en ensom dreng. Men en dag får han uventet besøg – af et rumvæsen, som er blevet væk fra sit rumskib og nu er tre millioner lysår hjemmefra. Et forkrøblet, skævt og alligevel elskeligt rumvæsen, der drikker sig fuld i mælk fra køleskabet og er et geni til tekniske installationer. Elliott døber sin nye ven E.T. og gør, hvad han kan for at hjælpe ham tilbage til hans hjemplanet. Men kan E.T. nå at blive hentet hjem, inden sygdom og videnskabsmænd får tag i det lille væsen? ’E.T.’ er et rørende sci-fi-eventyr, der både vækker gru, gråd og glæde – ikke mindst på grund af John Williams’ ikoniske score, der bogstaveligt fortalt får filmen til at lette. En på alle måder magisk filmoplevelse og nok Steven Spielbergs mest elskede værk.

EVENT: Spielbergs mest elskede værk introduceres af filmanmelder Caspar Vang.

Tirsdag d. 28/01 – Kl. 20:30

The King of Comedy

Billetter
USA 1983. DCP 4K farve. 109 min + 30 min intro. Engelsk dialog. Tilladt over 15 år. med Robert De Niro, Jerry Lewis, Diahnne Abbott, Sandra Bernhard.

Scorseses dybsindige, ondskabsfulde og frem for alt meget, meget morsomme (på den tåkrummende måde) ’The King of Comedy’ er en af de store inspirationskilder til megahittet ’Joker’, som har rullet over de danske biograflærreder i efteråret. En sort komedie om to ensomme mænd; den ene den feterede talkshow-vært Jerry Langford, den anden Rupert Pupkin, som bor i sin mos kælder og hænger ud på Times Square som autografjæger, men drømmer om en fremtid som tv-komiker. Pupkin forsøger på alle måder at møve sig ind på livet af Langford. Til sidst kidnapper han værten og presser tv-selskabet til at få stand-up-tid for åben skærm.

EVENT: Filosof Carsten Fogh Nielsen introducerer til Scorseses oversete mesterværk, der har inspireret biografaktuelle ’Joker’.