Cinemateket i Cafe biografen


Program

 


Tirsdag d. 7/7 – Kl. 20:30

Apocalypse Now: Final Cut

Billetter
Francis Ford Coppola, 1979 / da. undertekster / 182 min. (helaftensfilm)

Intet sted i filmhistorien møder forestillingen om krigen som et middel til at vinde freden sin undergang så monumentalt som i Coppolas ‘Dommedag nu’. I vietnamkrigens morads er der ingen helte, ingen vindere, kun vanvid, ødelæggelse, den absurd elskelige duft af napalm om morgenen og en rejse ind i junglens og den menneskelige naturs sorteste og mest barbariske afkroge. Ny flot digital version!

Gensyn med en af de største klassikere: Coppolas Vietnamkrigsfilm med Marlon Brandon som General Kurtz og den uhyggelige duft af napalm om morgenen.


Tirsdag d. 14/7 – Kl. 20:30

8 1/2

Billetter
Federico Fellini, 1963 / da. undertekster / 138 min.

Federico Fellinis overdådige, semi-selvbiografiske mesterværk om en succesrig filminstruktør, som tager ophold på en kuranstalt for at få lidt ro, er for længst gået over i filmhistorien. Den gode instruktør bliver hele tiden forstyrret, da alle vil vide noget om hans nye filmprojekt, og det ydre pres får ham til at søge indad, så grænserne mellem fantasi, dagdrøm og virkelighed begynder at flyde. I de bærende roller er Marcello Mastroianni og Claudia Cardinale, og den uforglemmelige musik er komponeret af Nino Rota.

Den italienske mesterinstruktør Fellini ville være fyldt 100 år i år. Oplev hans overdådige, semi-selvbiografiske mesterværk i nyrestaureret kopi med danske tekster!


Tirsdag d. 21/7 – Kl. 20:30

En Kærlighedshistorie

Billetter
Roy Andersson, 1970 / eng. undertekster / 114 min.

Roy Anderssons gribende spillefilmsdebut følger et ungt pars forelskelse i 1970’ernes desillusionerede Sverige. Filmens forløb udgøres af små impressionistiske øjebliksberetninger, der vipper mellem rørende realisme og absurditet – det gælder bl.a. et krebsegilde noget ud over det sædvanlige! Selv om der er tale om en kærlighedshistorie, viser Roy Andersson allerede hér sin unikke evne til at afdække figurernes mørkere sider. Lun, humoristisk, men også et råb om hjælp. Filmen kan fejre 50 års jubilæum netop i år,hvor også Anderssons nye film ’Om det uendelige’ har premiere.


Tirsdag d. 28/7 – Kl. 20:30

La Strada

Billetter
Italien 1954. DCP farve. 115 min. Engelske undertekster. Tilladt over 15 år. Med Giulietta Masina, Anthony Quinn, Richard Basehart, Al Silvani

Miljøet er mistrøstigt og fattigt, og menneskene tilsyneladende uden betydning. Gøgleren Zampano (Anthony Quinn) kører rundt til markeder og optræder som stærk mand. For 10.000 lire køber han den mærkelige pige Gelsomina (Giulietta Masina) til at agere assistent i sine shows. Hun bliver betaget af ham, trods dårlig behandling og mange affærer. Gelsominas poetiske samtaler med trapez-klovnen Il Matto udløser imidlertid Zampanos vrede, og ved et uheld slår han rivalen ihjel. ‘La Strada’ udløste Fellinis første Oscar for bedste fremmedsprogede film.

EVENT: Inkluderer italiensk cocktail inden filmen.


Tirsdag d. 4/8 – Kl. 20:30

12 Monkeys

Billetter
Terry Gilliam, 1995 / uden undertekster / 131 min.

I ’12 Monkeys’ undersøger den amerikanske auteur Terry Gilliam med vanligt visuel ekvilibrisme forholdet mellem den virkelige verden og fantasien. Handlingen er inspireret af den franske kortfilm ’La jetée’ af Chris Marker og udspilles i år 2035, hvor den fængslede James Cole (Bruce Willis) rejser tilbage i tiden for at finde oprindelsen til den virus, der i 1996 udryddede det meste af jordens befolkning. Blandingen af tidsniveauer og verdener er på en gang udfordrende, tankevækkende og serveret med velkendt Gilliam’sk humor.

Gensyn med Gilliams gakkede, velfortalte og tankevækkende nyklassiker i en tid, hvor science-fiction-fantasierne føles mere virkelige end nogensinde.


Tirsdag d. 11/8 – Kl. 20:30

First Reformed

Billetter
Paul Schrader, 2017 / uden undertekster / 20 min. oplæg + 112 min.

Paul Schrader, manuskriptforfatteren bag ‘Taxi Driver’ og ‘Raging Bull’, imponerer som instruktør i et mørkt drama om tro, håb, tvivl og afmagt, som blev nomineret til i kategogien ’Bedste amerikanske film’ ved årets Bodil-prisuddeling. Præsten i en lille menighedskirke har ar på sjælen og en svigtende tro. Sygdom er begyndt at svække ham, og han har intet overskud, da sognebarnet Mary henvender sig til ham med et råb om hjælp. Hendes mand, der er miljøaktivist, nægter at sætte børn i en verden med kurs mod dommedag. Politikens Kim Skotte kvitterede i sin anmeldelse med 5 hjerter og ordene ”decideret fremragende”.

EVENT Paul Schraders Oscarnominerede comeback er en uhyggeligt aktuel film om tro i en undergangstid. Vises med introduktion af sognepræst Eva Tøjner Götke.


Tirsdag d. 18/8 – Kl. 20:30

A Single Man

Billetter
Tom Ford, 2009 / uden undertekster / 20 min. oplæg + 101 min.

Vi er i 1960’ernes LA, hvor homoseksualitet er en yderst privat sag. Universistetsprofessoren George sørger over sin kærestes pludselige død, og filmen beskriver nænsomt, hvor han overvejer at begå selvmord. I flashbacks ser vi bl.a. tiden med partneren i den hjemlige rede, der fremstår som et lykkeligt, oplyst refugium befriet fra omverdens fordømmende blikke – kontrasteret af en nutid, hvor veninden Charley agerer hysterisk drikkepartner

EVENT Modedesigner Tom Fords instruktørdebut er en tour de force i elegance. Modeekspert og journalist Heidi Laura fra Weekendavisen introducerer den stilsikre film.