Cinemateket i Cafe biografen


Program


Tirsdag d. 01/12 – Kl. 20:30

Stegte Grønne Tomater

Billetter
John Avnet , 1991 / uden undertekster / 137 min.

Til trods for sin traditionelle og sentimentale flashback-fortælling er Jon Avnets sydstatsdrama radikal og tidløs i sin skildring af drømmen om at leve et anderledes liv i et dybt traditionelt, konformt lillebymiljø. Og ser man nærmere på madens rolle i filmen, kan man sagtens få øje på filmens slet skjulte, lesbiske, undertoner. Masterson, Parker, Tandy og Bates leverer alle suverænt spil og får filmens stærke kvinder til at føles ægte og levende. En film, der varmer helt ind i hjertet.

EVENT: Billetten inkluderer stegte grønne tomater som snack inden filmen.


Tirsdag d. 08/12 – Kl. 20:30

Irreversible Straight Cut

Billetter
Gaspar Noé, 2002 / engelske undertekster / 86 min.

’Irreversible’ var en film, der delte vandene ved premieren i 2002. I dag vil den sandsynligvis stadig frastøde lige så mange, som den vil fascinere – og den griber direkte ind i den verserende #MeToo-debat. Det er en film, der ikke viger tilbage for noget, og som dermed tvinger tilskueren til at se med, når en kvinde bliver banket og voldtaget i en mørk tunnel. Originalversionen er fortalt bagfra, hvilket giver scenerne en dyb følelse af melankoli over det øjeblik, der allerede er tabt. Den radikalt nyklippede udgave af ‘Irreversible’ fik verdenspremiere ved filmfestivalen i Venedig i 2019. Det er den samme film, og så alligevel slet ikke. For i ’Irreversible – Straight Cut’ udspiller handlingen sig kronologisk, hvilket giver figurerne en mere udfoldet psykologi og gør handlingen (om muligt) endnu mere ubærlig, da man pludselig ser de mekanismer, der leder til filmens tragedie.

 


Tirsdag d. 15/12 – Kl. 20:30

Neil Young – Heart of Gold

Billetter
Jonathan Demme, 2006 / uden undertekster / 103 min.

Jonathan Demmes optagelse af Neil Young over to dage i Nashvilles celebre Ryman Auditorium, august 2005, er med på listen over film, der har udmærket Demme som verdens bedste koncertfilminstruktør. Og ‘Heart of Gold’ er da også en sand nydelse. Ikke samme energiudladning som Talking Heads-filmen ’Stop Making Sense’, men en følt, præcis og smægtende indfangning af Neil Young i et særligt sensibelt lune. Young var et år før blevet diagnosticeret med en hjernesygdom og troede, han skulle dø. Men i stedet for at sygne hen omsatte han sin rastløse energi i det selvbiografiske album ’Prairie Wind’, der ikke mindst er beslægtet med to tidligere klassikere, ’Harvest’ og ’Harvest Moon’. Med udgangspunkt i de tre plader samlede Young cremen af sine mange band- og studiemusikere til en usædvanligt personlig koncert. Demme fanger eminent andægtigheden og glæden – på det her tidspunkt var Young rask igen – og frem for alt talentet, der gnistrer på scenen som kaminild.

 


Tirsdag d. 22/12 – Kl. 20:30

Edward Saksehånd

Billetter
Tim Burton, 1990 / uden undertekster / 105 min.

Gyser-ikonet Vincent Price (i sin sidste rolle) spiller den rare opfinder, som dør, før han når at færdiggøre sit skaberværk: Drengen Edward. Burton fortaber sig ikke i effektmageri eller indforstået leg med eventyrets konventioner, men fortæller lige ud ad landevejen om, hvordan en ung mand med saksehænder en dag møder verden uden for det slot, han er vokset op i. Edward viser sig at have et enestående tag på vandsenge, frisurer, grillkød, låse og ligusterhække. Men den pastelfarvede forstadsidyl, Edward havner i, slår revner, da den venlige, men aparte fremmede tillader sig at udvikle et blødt punkt for den lokale skønhed Kim (Winona Ryder). Johnny Depp er et fund til titelrollen, næsten ubevægelig bortset fra øjne og ’hænder’, på en gang monstrøst fascinerende og medlidenhedsvækkende.

 


Double-Juleferie Event


Tirsdag d. 29/12 – Kl. 16:30

Vanishing Point

Billetter
Richard C. Sarafian, 1971 / uden undertekster / 98 min.

I action-kultklassikeren ’Vanishing Point’ (eller ’Speed’, som den meget sigende kom til at hedde på dansk) brøler hovedpersonen Kowalski gennem landskabet i en toptunet Dodge Challenger – på pep-piller og med halvdelen af den amerikanske politistyrke i hælene. Dodgen skal køres fra Denver til San Francisco på rekordtid i en lyssky handel. Så Kowalski propper sig med amfetamin og begiver sig af derudaf. Undervejs messer den blinde sorte DJ Super Soul gennem æteren: ”The last American to whom speed means freedom of the soul …”. Handlingen hverken forklares eller retfærdiggøres – Kowalski nøjes med at konstatere ”Must be back by three”. På manges liste over bedste ’Chase film’ nogensinde. Vises i ny 4K-version.

 


Tirsdag d. 29/12 – Kl. 20:30

Death Proof

Billetter
Quentin Tarantino, 2007 / uden undertekster / 98 min.

Jungle Julia er Austins hotteste DJ. Sammen med sine to bedste veninder, Shanna og Arlene, beslutter hun sig for at tage på en heftig tur i Austins natteliv. Men byturen udvikler sig snart til et mareridt for det smukke trekløver. I ly af mørket følger en mystisk person nemlig efter dem i sin potente gaderacer. Quentin Tarantinos ’Death Proof’ er en skamløst underholdende retro-slasher om tunede biler og stuntmen – uden brug af computer-effekter.