Cinemateket i Cafe biografen


Program


Tirsdag d. 28/01 – Kl. 20:30

The King of Comedy

Billetter
USA 1983. DCP 4K farve. 109 min + 30 min intro. Engelsk dialog. Tilladt over 15 år. med Robert De Niro, Jerry Lewis, Diahnne Abbott, Sandra Bernhard.

Scorseses dybsindige, ondskabsfulde og frem for alt meget, meget morsomme (på den tåkrummende måde) ’The King of Comedy’ er en af de store inspirationskilder til megahittet ’Joker’, som har rullet over de danske biograflærreder i efteråret. En sort komedie om to ensomme mænd; den ene den feterede talkshow-vært Jerry Langford, den anden Rupert Pupkin, som bor i sin mos kælder og hænger ud på Times Square som autografjæger, men drømmer om en fremtid som tv-komiker. Pupkin forsøger på alle måder at møve sig ind på livet af Langford. Til sidst kidnapper han værten og presser tv-selskabet til at få stand-up-tid for åben skærm.

EVENT: Filosof Carsten Fogh Nielsen introducerer til Scorseses oversete mesterværk, der har inspireret biografaktuelle ’Joker’.

 


Tirsdag d. 04/02 – Kl. 20:30

Kokken, Tyven, Hans Kone og Hendes Elsker

Billetter
Frankrig, Holland, Storbritannien 1989. DCP farve. 124 min. Engelsk dialog. Tilladt over 15 år. Med Helen Mirren, Richard Bohringer, Michael Gambon, Alan Howard.

Scenen er en fin fransk restaurant, Le Hollandais, og forløbet er i bedste Greenaway-stil systematiseret, så det passer til ni dages serveringer. Kokken er fransk og repræsenterer (koge-)kunsten. Djævelen, i skikkelse af en terroriserende gangster, ankommer med sin underkuede kone. Hun indleder et forhold til en af stedets andre gæster og sætter gang i en lavine af hævn, mord – og kannibalisme!

EVENT: Filmen introduceres af Greenaway-kender og filmanmelder Katrine Sommer Boysen

Tirsdag d. 11/02 – Kl. 20:30

Oscar Shorts 2020 – Live Action

Billetter
Diverse lande, 2020. Hi-res fil. Farve. 90 min. Engelske undertekster. Tilladt over 15 år.

Inden for kortfilmformatet trives det kreative talent. Kortfilminstruktørerne er mestre i at udfordre sig selv med en stram ramme, og igen i år kan Cinemateket med stor glæde præsentere årets Oscar-nominerede kortfilm (og vindere!) i live action-kategorien igennem et program af cirka halvanden times varighed. Der er garanti for tårnhøj håndværksmæssig kvalitet og smittende fortælleglæde – dyder, som Oscar-komitéen traditionelt vægter højt. Programmet byder på fem film fra forskellige verdenshjørner. Alle årets nominerede film offentliggøres den 13. januar. Læs mere på oscar.go.com.


Tirsdag d. 18/02 – Kl. 20:30

Down by Law

Billetter
USA 1986. Blu-ray S/H. 107 min. Engelsk dialog. Tilladt over 15 år. Med Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Ellen Barkin.

Tre vidt forskellige mænd – en afdanket radio-dj, en rastløs alfons og en tilsyneladende snotforvirret italiener – deler celle i et fængsel i New Orleans. Italieneren går de to andre på nerverne med sin evindelige snakken og ukuelige optimisme, men efterhånden indser de, at han ikke er helt så dum, som han lader ane. Roberto udtænker en plan for, hvordan de kan flygte og snart er de på flugt gennem endeløse og labyrintiske vådlandskaber. Jim Jarmuschs finurlige filosoferen over skæbnens gunst og ugunst farves inciterende af John Luries smagfulde jazztoner filmen igennem.


Tirsdag d. 25/02 – Kl. 21:00

Elevator til Skafottet

Billetter
Frankrig 1957. DCP S/H. 92 min. Danske undertekster. Tilladt over 15 år. Med Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly.

En klassisk fortælling om en kvinde, kvindens elsker og deres mordplaner mod hendes mand. Det stemningsfulde soundtrack til filmen blev skabt på en enkelt nat af Miles Davis og et hold af franske musikere, og det skulle vise sig at foregribe verdens bedst sælgende jazzalbum ’Kind of Blue’. Jeanne Moreau er kraftfuld og stilsikker i rollen som den svigefulde hustru, der bevæger sig gennem hele det følelsesmæssige spektre fra naiv til skruppelløst perverteret. Et atmosfærestudie på alle planer – filmisk som musikalsk.

EVENT: Filmen introduceres af Naya Buric fra P8 Jazz

Tirsdag d. 03/03 – Kl. 20:30

Veronikas To Liv

Billetter
Frankrig, Polen 1991. DCP Farve. 98 min. Danske undertekster. Tilladt over 7 år. Med Irène Jacob, Halina Gryglaszewska, Aleksander Bardini.

To kvinder fødes samme dag. Den ene i Polen, den anden i Frankrig. Weronika og Véronique. De ligner hinanden til forveksling, er begge musikalske og lider begge af en hjertefejl. Men da Weronika dør af et hjerteanfald, lever Véronique videre og overtager sin afdøde navnesøsters erfaringer. Filmen leger med identitet, tid og skæbne og handler om det magiske i at opleve et sammenfald med et andet menneske.

EVENT: Filmen introduceres af Nanna Frank Rasmussen, anmelder fra Politikens

Tirsdag d. 10/03 – Kl. 20:30

Rosemarys Baby

Billetter
USA 1968. DCP farve. 136 min. Engelsk dialog. Tilladt over 15 år. Med Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon.

Rosemary og Guy flytter ind i en mondæn lejlighed i New York. Naboerne, et ældre snakkesaligt ægtepar, påtvinger sig de to unges venskab, og da Rosemary bliver gravid – under meget usædvanlige omstændigheder – føler hun, at naboernes interesse for det kommende barn antager foruroligende dimensioner. Spørgsmålet er, om hun er offer for en graviditetspsykose eller en djævelsk sammensværgelse, som også ægtemanden er involveret i?


Tirsdag d. 17/03 – Kl. 20:30

Romeo & Julie

Billetter
USA 1996. Bluray farve. 120 min. Danske undertekster. Tilladt over 15 år. Med Leonardo Dicaprio, Claire Danes, John Leguizamo.

Shakespeares drama om Romeo og Julies kærlighedskvaler midt i en endeløs klanfejde er filmatiseret en række gange. I denne film er handlingen rykket til den solbeskinnede Verona Beach i Miami, men formår på elegant vis alligevel at være tro mod originalteksten både i ånd og ord. Der er kog på
samtlige kedler, både når maskeradeballet skal fortrylles med fjerlet romantik, når altanscenen dyppes i kogende passion, og når den fatale slutscene omsluttes af katolsk patos og tusindvis af stearinlys.


Tirsdag d. 24/03 – Kl. 20:30

Casablanca

Billetter
USA 1942. DCP S/H. 102 min. Engelsk dialog. Tilladt over 15 år. Med Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains.

”You must remember this” – tre mennesker fanget i krigens favntag. Filmen har velfortjent opnået status som den ultimative kærlighedshistorie, og både sangen ’As Time Goes By’ og slutscenen er blevet klassikere i filmhistorien. Handlingen udspiller sig under 2. verdenskrig i Marokko. Rick Blaine (Humphrey Bogart) driver en natklub i Casablanca – et tilholdssted for mennesker, som håber at få udrejsetilladelse til Lissabon, hvorfra det er muligt at komme videre til USA. Hertil kommer lederen af modstandsbevægelsen med sin kone (Ingrid Bergman) – som Rick har
haft et kærlighedsforhold til i Paris. “Was that cannon fire, or is it my heart pounding?”. ’Casablanca’ er en fuldendt film, som da også vandt Oscars for både instruktion, manus og bedste film.


Tirsdag d. 31/03 – Kl. 20:30

La Strada

Billetter
Italien 1954. DCP farve. 115 min. Engelske undertekster. Tilladt over 15 år. Med Giulietta Masina, Anthony Quinn, Richard Basehart, Al Silvani

Miljøet er mistrøstigt og fattigt, og menneskene tilsyneladende uden betydning. Gøgleren Zampano (Anthony Quinn) kører rundt til markeder og optræder som stærk mand. For 10.000 lire køber han den mærkelige pige Gelsomina (Giulietta Masina) til at agere assistent i sine shows. Hun bliver betaget af ham, trods dårlig behandling og mange affærer. Gelsominas poetiske samtaler med trapez-klovnen Il Matto udløser imidlertid Zampanos vrede, og ved et uheld slår han rivalen ihjel. ‘La Strada’ udløste Fellinis første Oscar for bedste fremmedsprogede film.

EVENT: Inkluderer italiensk cocktail inden filmen.