Cinemateket i Cafe biografen


 

 

Tirsdag d 29/11 – kl 20.30 
THE BLUES BROTHERS

EVENT: Filmen introduceres af Kim Westi, der er den ene halvdel af Odenses egne bluesbrødre, når han hvert år optræder i Blues Brothers Souvenir Show. Vi håber på underholdende anekdoter og afslørende løgnhistorier.

I John Landis’ eviggrønne ’Blues Brothers’ er den prøveløsladte straffefange Jake (John Belushi) og hans bror Elwood (Dan Aykroyd) på ”en mission fra Gud” for at beskytte det børnehjem, de voksede op på. De genforener deres gamle bluesband og tager ud på en eventyrlig, underholdende og dybt musikalsk rejse for at skaffe penge.

Billetter
Tirsdag d 6/12 – kl 20.30 
DEAD RINGERS

EVENT: Introduktion ved filminstruktør, klipper og kultfilm-entusiast Steen Schapiro.

’Blodbrødre’ (’Dead Ringers’) fra 1988 er et isnende uhyggeligt trekantsdrama om identitet og kærlighed. Det er historien om de enæggende tvillinger Elliot og Beverly Mantle, spillet i dobbeltrolle af Jeremy Irons. Brødrene er begge gynækologer og bundet til hinanden i et gensidigt afhængighedsforhold. Elliot er den sociale og udfarende type, mens Beverly er den indadvendte forsker. Klassisk Cronenberg fra 80erne. Husk også at se den biografaktuelle ‘Crimes of the Future’ hvor Cronenberg er tilbage i absolut topform.

Billetter

 

Tirsdag d 13/12 – kl 20.30 
PICKPOCKET

EVENT:  Introduktion ved Cafe Biografens chefoperatør og film-aficionado Christian Scheffel.

‘Lommetyven’ er en af de vigtigste og bedste film fra den uomgængelige mesterinstruktør Robert Bresson. Lommetyven er Michel, som begår sit første rapseri ved væddeløbsbanen og straks bliver anholdt, men ikke dømt. Herfra sidder han i kleptomaniens saks og er snart del af en bande, der ribber sagesløse togpassagerers lommer. Den kompromisløse instruktør Bresson har sin helt egen stil, og fortjener derfor en introduktion før filmen. Filmen vises i en ny flot digital kopi med danske tekster.

Billetter

 

Tirsdag d 20/12 – kl 20.30 
2001: A SPACE ODDYSSEY

Med sin storslåede billed- og lydside er ‘Rumrejsen år 2001’ en science fiction-milepæl og samtidig en af de mest langtidsholdbare refleksioner over menneskets position på Jorden og i universet. Stanley Kubrick skabte filmens banebrydende special effects i et samarbejde med den legendariske effektmager Douglas Trumbull. Sjældent er Johann Strauss’ perlende valsemusik anvendt mere effektivt, og få film har haft så stor indflydelse på andre instruktører. Med sin monstrøse ambition om at favne hele menneskets udviklingshistorie vedbliver filmen at vække beundring og forundring.

Billetter

 

 

Tirsdag d 27/12 – kl 20.30 
MORD I ORIENTEKSPRESSEN

Er der noget bedre end en ægte storfilm i juledagene? ‘Mordet i Orient-ekspressen’ finder sted på en kold decembernat på en skæbnesvanger togtur. Mens Hercule Poirot ligger snorkende i sit transportable gemak, bliver naboen koldt, kynisk og kalkuleret myrdet i sin seng. Morderen må være en af passagererne på Orient-ekspressen, men hvem? Den belgiske mesterdetektiv må bryde igennem en mur af modstridende vidneudsagn og motiver for at finde frem til svaret. Sidney Lumet, der efter sigende elskede tog, instruerede storfilmen. Den er proppet med stjerner: Fra det klassiske Hollywood har vi Ingrid Bergman (der vandt sin tredje Oscar), Lauren Bacall, Richard Widmark og John Gielgud. Fra den unge generation Albert Finney (som Poirot), Jacqueline Bisset, Sean Connery og Michael York.

Billetter

 

Tirsdag d 3/1 – kl 20.30 
THE GODFATHER

En klassiker, der knapt behøver introduktion. Med sine imponerende tids- og miljøbeskrivelser er ’The Godfather’ den ultimative film om organiseret mafia-kriminalitet. Mellem 1945 og 1955 kæmper rivaliserende mafia-familier i New York. Da mafia-bossen Don Vito Corleone (Marlon Brando) sættes ud af spillet efter et attentat, bliver Corleone-imperiet overtaget af den yngste søn, Michael (Al Pacino). Denne udvikler sig snart til en ny og mere ubarmhjertig Godfather. Marlon Brando fik et overrumplende comeback, og Al Pacino blev med et slag en af Hollywoods største stjerner – ikke mindst takket være Francis Ford Coppolas tiltro til sine ’method actors’, der i vid udstrækning fik lov til at forme deres figurer selv. Vises i ny, digital kopi med danske tekster.

Billetter

 

Tirsdag d 10/1 – kl 20.30 
THE GODFATHER PART II

Verdens bedste toer! Part II er ikke så meget en fortsættelse af The Godfather, som den er en tematisk, historisk og psykologisk udvidelse af den, og historien spænder fra 1901 til midten af 1960’erne. I 1901 flygter den unge Vito Corleone fra sin sicilianske landsby, efter at mafiaen har dræbt hans familie. Filmen er komponeret som en krydsklipning mellem den unge Vito, som i årene efter 1. verdenskrig målbevidst baner sig vej til magten, og sønnen Michael, der i 60’erne er fanget i en forvokset magtposition, der kun kan fastholdes ved at udrydde alle potentielle fjender. Al Pacino og Robert De Niro brillerer i de dominerende hovedroller, mens Duvall nok engang spiller den loyale ’consigliere’ med tilbagetrukket præcision. Filmen vises i ny digital kopi med danske tekster.

Billetter

 

Tirsdag d 17/1 – kl 20.30 
ALL THAT HEAVEN ALLOWS

EVENT:  Cafe Biografens chefoperatør Christian Scheffel introducerer mesteren af det subversive melodrama: Instruktør Douglas Sirk.

I ‘Med kærlighedens ret ‘ er Cary Scott (Jane Wyman) en rig og tiltrækkende enke i en lille by på den amerikanske østkyst. Hun hyrer gartneren Ron Kirby (Rock Hudson) til at klippe sin hæk, og snart blomstrer kærligheden mellem hende og den 15 år yngre mand. Men ikke alle i den lille by er parate til at acceptere Carys nye kærlighed. Naboer sladrer, og hendes egne børn bebrejder hende, at hun tilsmudser deres fars minde. Forklædt som tåreperser er Sirks film et komplekst og sviende angreb på den amerikanske drøm om det perfekte liv. De velhavende og beskyttede borgere er intolerante og fremmedgjorte, og de står i skarp kontrast til Ron Kirby, en naturens søn.

Billetter

 

Tirsdag d 24/1 – kl 20.30 
SOM I ET SPEJL

”Et mirakel,” skrev Ingmar Bergman selv i sin dagbog om Harriet Anderssons indsats i hans knivskarpe kammerspil ‘Som i et spejl’ om en kvinde, der svinger mellem normalitet og vanvid. Den unge Karin har været indlagt på et psykiatrisk hospital og forsøger efterfølgende at komme til hægterne på en ø sammen med sine nærmeste: Sin mand (Max von Sydow), sin lillebror (Lars Passgård) og sin far (Gunnar Björnstrand). Hun får tiltagende hallucinationer, men hendes hysteriske anfald og kamp mod de indre dæmoner er der ingen i familien, som forstår eller kan håndtere. Hun hører stemmer, men først da hun endelig ser Gud i form af en edderkop, forstår familien, at Karin ikke kan blive rask iblandt dem. Filmen vandt fortjent en Oscar.

Billetter

 

Tirsdag d 31/1 – kl 20.30 
ÅNDEN I BISTADEN

Victor Erices centrale værk ‘Ånden i bistanden’ er en poetisk fortælling om at udforske sin identitet gennem fantasien. Filmen foregår i en fredelig, spansk landsby i 1940’erne og følger hverdagen i en lille familie. Livet i byen er uden den store aktivitet, og familiens to døtre tager derfor med glæde i den lokale biograf for at se James Whales ’Frankenstein’. Pigerne bliver dybt berørte af filmen, og især den yngste finder det misforståede monster i filmen fascinerende. Den ældste fortæller, at en lignende ånd findes i virkeligheden, og filmen handler derefter om pigens søgen efter denne ånd. En smuk og anderledes film om hvad et liv i et samfund, der begrænser udfoldelsesmulighederne, kan afføde af drømme. ’Ånden i bistaden’ indvarslede spansk films frigørelse fra Franco-styrets censur.

Billetter