Cinemateket i Cafe biografen


 

Tirsdag d 6/6 – kl 20.30 
ØST FOR PARADIS

[Warner Brothers 100 års Jubilæum]

James Dean var i bedste hænder i sin debutfilm, der bygger på John Steinbecks succesroman fra 1952. Elia Kazan var en af periodens dygtigste personinstruktører, og han fik det optimale ud af den håbefulde stjerne. Dean spiller en vred, misforstået ung mand, som kappes med sin tvillingebror om deres reaktionære faders kærlighed. En Kain & Abel-historie på emotionelt overdrive fra start til slut. Dean modtog filmhistoriens første posthume Oscar-nominering for sin hovedrolle.

Billetter

 

 

 


Tirsdag d 13/6 – kl 20.30 
EKSORCISTEN

[Warner Brothers 100 års Jubilæum]

EVENT: ’Eksorcisten’ med introduktion af Casper Christensen fra Filmnørdens Hjørne.

’Eksorcisten’ er en af de bedst sælgende og mest indflydelsesrige gyserfilm nogensinde. Hvis du ikke har set den, har du helt sikkert hørt om den. Men hvad de færreste ved er, at filmen er baseret på en sand historie! Adskillige scener i filmen har fået ikonisk status: Merrin, der i gadelampens ildevarslende skær ankommer til det lille hjem og går i gang med djævleuddrivelsen, øjeblikket, hvor den besatte pige kravler baglæns ned af trappen som en menneskelig edderkop.

Billetter

 

 


Tirsdag d 20/6 – kl 20.30 
BERYGTET

Alfred Hitchcocks ’Berygtet’ fra 1946 er noget nær det perfekte miks af spionthriller og kærlighedsmelodrama – og dens dirrende spændende historie om en kvinde, som soner sin fortid ved at lade sig forføre til at afsløre en nazistisk ring, er både original i sit plot og vovet for sin tid. ’Berygtet’ udspiller sig i Brasilien i kølvandet på 2. verdenskrig, hvor Ingrid Bergman i rollen som den letlevende Alicia Huberman skygges af den amerikanske efterretningsmand Devlin (Cary Grant), fordi hendes afdøde far var nazist. De forelsker sig, men hun accepterer at blive amerikansk spion og ofrer sig for sagen ved at gifte sig med en af faderens gamle venner, Alex Sebastian (Claude Rains) – en elegant nazist med en fatal moderbinding.

Billetter

 

 


Tirsdag d 27/6 – kl 20.30 
RUSHMORE

EVENT: ’Rushmore’ med introduktion af filmformidler Ann Lind Andersen.

I Wes Andersons anden spillefilm følger vi den 15-årige Max (Jason Schwartzman), som går på privatskolen Rushmore. Det vil sige, undervisningen går han ikke synderligt op i, for han er smaskforelsket i en lærer på skolen (Olivia Williams) og mener sig fuldt ud i stand til at konkurrere med den lokale industri-magnat – spillet af Bill Murray – om hendes gunst. Ironien vil det således, at magnaten samtidig er en af de få, der tror på Max’ talenter inden for digtekunst og skolepolitik. Murray holder elegant balancen mellem det faderlige og det fandenivoldske, på samme måde som filmen med stort held blander empati med sort humor. ’Rushmore’ er det første af mange samarbejder mellem Murray og Anderson.

Billetter

 

 


Tirsdag d 4/7 – kl 20.30 
MOONRISE KINGDOM

I Wes Andersons perle ’Moonrise Kingdom’ er 12-årige Sam er stukket af fra spejderlejren. Han slår sig sammen med den jævnaldrende Suzy, der også er løbet sur i hverdagens små håbløsheder. Det lille lokalsamfund iværksætter omgående en større eftersøgning, og lokalbetjenten kommer på overarbejde – særligt da han erfarer, at Sams plejeforældre ikke vil have ham tilbage, når han engang bliver fundet. Handlingen er en række tableauer, der peger i flere retninger, hvor samlingspunktet er et børneoprør i en lovlig distanceret voksenverden. Et dejligt farvestrålende spejdereventyr med et sprødt soundtrack.

Billetter

 

 


Tirsdag d 11/7 – kl 20.30 
BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID

Munter, romantisk og underholdende klassiker om to af de mest frygtede outlaws i USA’s historie. Paul Newman er Butch Cassidy, hjernen bag banden The Wild Bunch. Redford er The Kid, en troldmand med sine pistoler. Historien starter i Wyoming, hvor Butch og hans bande laver tog- og bankrøverier. De forfølges af en målrettet sherif, og da jorden brænder under dem, vælger de at flygte helt til Bolivia. George Roy Hills vidunderlige karakterstudie lader ikke kun kugler, men også William Goldmans velskrevne dialoger fyge om ørerne på de to vidt forskellige ”buddies”. Filmen indeholder en række uforglemmelige scener, f.eks. Newmans cykeltur med Katharine Ross på styret til tonerne af ’Raindrops Keep Falling on my Head’. Og rollen som The Kid gjorde Redford til et af tidens hotteste navne i Hollywood.

Billetter

 

 


Tirsdag d 18/7 – kl 20.30 
Carlos Saura’s CARMEN

Carlos Sauras megahit, flamenco-versionen af ’Carmen’, udspiller sig omkring prøverne på en danseopsætning af Bizets opera og følger koreografen Antonios forelskelse i skuespilleren Carmen. Filmen fletter elegant det nutidige drama sammen med den klassiske Carmen-fortælling om kærligheden og jalousien mellem fabriksarbejderen Carmen, soldaten Don José og tyrefægteren Escamillo. Love story, sang, guitarspil og dans, når det er allerbedst.

 

Billetter

 

 


Tirsdag d 25/7 – kl 20.30 
HVEM ER BANGE FOR VIRGINIA WOOLF

[Warner Brothers 100 års Jubilæum]

Richard Burton og Elizabeth Taylor spiller hudløst ærligt over for hinanden i filmatiseringen af Edward Albees skuespil om et akademikerpar, der slider hinanden op i en veritabel magtkamp – mens whiskyflaskerne flyver gennem luften. Mike Nichols debuterede som filminstruktør med denne perle, der vandt hele fem Oscars. Aldrig var der blevet bandet og svovlet så meget i en amerikansk film, og det var vanskeligt ikke at se filmen i lyset af Burton og Taylors stort publicerede og stormfulde ægteskab fra virkelighedens verden.

 

Billetter

 

 


Tirsdag d 1/8 – kl 20.30 
GÅ OG SE

I Belarus i 1943 forlader en teenagedreng sin familie for at slutte sig til partisanerne i kampen mod de tyske tropper. Han kommer bort fra sin deling, og pludselig befinder han sig alene sammen med en jævnaldrende pige i det krigshærgede landskab. Tilbage i landsbyen er hele hans familie blevet myrdet, og herfra bliver tingene kun værre. ’Gå og se’ er en uafrystelig skildring af krigens gru. Filmen blander smukke poetiske billeder med ubønhørlig rædsel. Elia Klimovs sovjetiske mesterværk er en af de mest gribende krigsfilm nogensinde. De uhyggelige optrin i filmen er langt hen ad vejen baseret på hviderussiske øjenvidners nedskrevne beretninger.

Billetter

 


Tirsdag d 8/8 – kl 20.30 
CLÉO FRA 5 TIL 7

“Et kvindeportræt malet oven på en dokumentar om Paris,” har nybølgeinstruktøren Agnès Varda rammende kaldt sin første store succes, der originalt udspiller sig i real time. Men vel at mærke i præcis den halvanden time af fotomodellen Cléos liv, hvor hun venter på resultatet af en lægeundersøgelse, som hun frygter vil betyde en dødsdom. Cléo (Corinne Marchand) bevæger sig rundt og rundt i byen – på en særpræget psyko-geografisk rejse. Cléo taler kun ad omveje om sin angst, men hendes blik på byens former og beboere siger en masse. Både formelt og psykologisk var filmen en af 60’ernes mest interessante franske film, der placerede Varda i første række i sin generation. ’Cléo fra 5 til 7’ er Vardas opgør med filmverdenens dominerende mandlige blik. I filmens første del bliver hovedpersonen set på, i sidste del er det hendes blik, vi deler. Det er en film om en kvinde i krise, men også en film om blikkets magt.

Billetter

 


Tirsdag d 15/8 – kl 20.30 
SMAGEN AF KIRSEBÆR

Med sin Guldpalmevinder forfinede Abbas Kiarostami en usædvanligt manipulativ instruktionsform til perfektion. Han førte lange samtaler med non-actors under bilture, filmede dem undervejs og klippede dernæst en skuespiller (Homayon Ershadi) ind med nogle helt andre, skræddersyede replikker. Effekten er næsten dokumentarisk i sin autenticitet, men samtidig har Kiarostami bibeholdt en urovækkende mystik i samtalerne. For hvad vil han, manden i firehjulstrækkeren, der samler forskellige folk op? ’Smagen af kirsebær’ er en film om liv og død, fortalt i et lavmælt tonefald, men med både morbiditet og desperation under kølerhjelmen. Et hovedværk i 90’ernes store iranske filmopblomstring og en temperaturmåling af den nationale psyke, som stadig er fremtrædende den dag i dag.

Billetter

 

 


Tirsdag d 22/8 – kl 20.30 
RIDDERFALKEN

[Warner Brothers 100 års Jubilæum]

EVENT: Oplæg om Hollywoods guldalder i anledning af Warner Brothers’ 100 års jubilæum. Ved Christian Scheffel fra Café Biografen

Mesterinstruktøren John Huston debuterede i stor stil med denne filmatisering af Dashiell Hammetts roman om detektiven Sam Spade (Humphrey Bogart’s endelige gennembrud om hovedrolle) der engageres af en mystisk kvindelig klient på jagt efter en sort statuette. Den vil bl.a. Joel Cairo (Peter Lorre) også meget gerne have fingre i. Filmen foregår i hektisk tempo, fortalt udelukkende fra Sam Spades synspunkt – alle karakterer introduceres gennem hans øjne, og publikum ved aldrig mere end den hårdkogte detektiv. ”The stuff that dreams are made of”.

Billetter